Son dönemde her ay bir öncekinden daha kötü bir manzara çizen işsizlik verilerindeki olumsuz gidiş mart ayında durakladı. Bu duraklamayı sağlayan en önemli etken, bahar döneminin gelmesiyle tarımdaki istihdamın artması. Sanayide istihdamın düşmeye devam etmesi ve tarımdaki artışın mevsimsel bir durum olması nedeniyle, işsizlikteki genel eğilimin değiştiğini söylemek mümkün değil.
İşsizlik oranı mart döneminde şubat dönemine göre 0.3 puan azalarak yüzde 16.1’den yüzde 15.8’e geriledi. Aynı dönemde istihdam 369 bin kişi artarak 21 milyon 228 bin kişiye çıktı. İşsiz sayısı ise 26 bin kişi azalarak 3 milyon 776 bin kişiye geriledi. Şubat dönemine göre işgücü sayısı yüzde 1.45 artarken, istihdamın yüzde 1.87 artması, işsiz sayısının yüzde 0.68 gerilemesini sağladı.
İstihdam verileri, bir önceki aya göre biraz olsun iyimser gözükmesine karşın geçen yılın aynı dönemine göre çok kötü bir manzara çiziyor. İşsiz sayısı geçen yılın mart dönemine göre 1 milyon 244 bin kişi ve yüzde 49.13 artmış bulunuyor. İşsizlik oranı geçen yılın 4.9 puan üzerinde bulunuyor. İşgücündeki 1 milyon 3 bin kişilik artışa karşın istihdam geçen yılın 241 bin kişi ve yüzde 1.18 altında indi.
Tarımdışı işsizlik şubata göre 0.4 puan gerileyerek yüzde 18.9’a inmesine karşın geçen yılın 5.5 puan üzerinde bulunuyor. Gençler arasındaki işsizlik oranı da şubata göre 1.1 puan azalmasına karşın yüzde 27.5 ile geçen yılın 7.7 puan üzerinde seyrediyor.
YENİ İSTİHDAMIN ÇOĞU KAYITDIŞI
Şubata göre istihdamda meydana gelen 369 bin kişilik artışın büyük bölümünün tarımda, kayıtdışı ve kadın olduğu görülüyor. İstihdam 369 bin kişi artarken kayıtdışı çalışanların sayısı 235 bini kırsal kesimde olmak üzere 254 bin kişi arttı. Bu arada kadın istihdamındaki artış da 234 bin kişi ile toplam artışın yüzde 63’ünü oluşturdu. Kadınlar arasındaki istihdam artışının yarısı kırsal kesimde olurken, tarımdaki kadın istihdamı artışı 126 bin oldu.
Şubat-mart-nisan aylarını kapsayan mart dönemindeki aylık istihdam artışında ilk sırayı 181 bin kişi ile tarım, ikinci sırayı 159 bin kişi ile hizmet sektörleri aldı. İnşaatta da mevsimsel faktörlerin de etkisiyle 86 bin kişilik bir istihdam artışı meydana geldi. Buna karşın şubatta 70 bin kişilik istihdam kaybı yaşayan imalat sanayinde, martta da 53 bin kişilik bir kayıp yaşandı.
Hem işgücünde hem de istihdamdaki artış büyük kentlerden köye ve küçük yerleşim birimlerine göçün devam ettiğini gösteriyor. Martta diğer meslek gruplarında istihdam artışı yaşanırken üst düzey yöneticilerde 33 bin kişilik bir istihdam kaybı olması dikkat çekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder