4 Ekim 2010 Pazartesi

Döviz ihalesinde miktar değil mesaj öne çıkacak

Günlük döviz ihalelerindeki alım miktarını artırması istenen Merkez Bankası, bu adımı beklenenden farklı bir şekilde attı. Merkez Bankası bugünden itibaren yeni bir düzene geçiyor. Bu artışı, ihracatçıların yanısıra ekonomi yönetimi ve IMF de istiyordu.
Merkez Bankası, ihalelerde günlük alım miktarını standart olarak artırmak yerine farklı bir uygulamaya gidiyor. İhalelerdeki günlük alım miktarı, yine 40 milyon dolarda kalacak. Ancak Merkez Bankası günlük olarak ihale miktarını değişken bir şekilde artıracak. Merkez Bankası, hafta boyunca yapabileceği en fazla ek alım miktarını hafta başında ilan edecek. Merkez Bankası, bu miktarın tamamını almak zorunda olmayacak. Ayrıca Merkez Bankası, istediği günde ihale miktarını artırmayıp ihaleyi standart miktarla yapabilecek. Merkez Bankası günlük ihale miktarını, ihaleden sadece 5 dakika önce ilan edecek.
Günlük ihale miktarının artırıldığı günlerde, bankalar opsiyon yöntemiyle fazladan alım da yapamayacaklar. Ek opsiyon kullanımı sadece ihale miktarının artırılmadığı günlerde geçerli olacak. Yeni sistemde eğer Merkez Bankası günlük alım miktarını, opsiyon miktarı olan 40 milyon dolardan daha az artırırsa, günlük döviz alım miktarı eskisinin de altına düşebilecek. Eskiden bankalar ihale ile 40 milyon dolar, opsiyon ile de 40 milyon dolar olmak üzere Merkez Bankası’na toplam 80 milyon dolar satabilirken, şimdi eğer Merkez Bankası günlük ek alım miktarını 30 milyon dolarda tutarsa en fazla 70 milyon dolar satabilecekler.
Eskiden her şeyi belirli olan döviz alım ihaleleri, artık çok bilinmeyenli hale geliyor. Merkez Bankası’nı o hafta en fazla ne kadar ek döviz alacağı, bunun hepsini alıp almayacağı, ek alımları hangi günlerde yapacağı, ek alımın o günkü miktarı, ancak açıklamadan sonra öğrenilecek. Haftalık en fazla alım miktarı dışındaki bilgiler de ihaleden sadece 5 dakika önce öğrenilecek.
Merkez Bankası’nın döviz alım ihaleleri ile kurun değerini fazla etkileyemediği biliniyor. Bu miktarın artmasının da pratikte bir niyet ifadesinden fazla önemi olmayacaktı. Ancak Merkez Bankası, yeni sistemde bilinmeyenleri artırarak, ihale miktarlarına ilişkin yapacağı her açıklamayla, yapacağı alım miktarının fiili etkisinden kat kat daha fazla bir iletişim etkisi  yaratacak. Döviz ihalelerindeki haftalık ek alım miktarının düşük ya da yüksek olması, günlük ek alım miktarlarının düzeyi, kurlar konusunda Merkez Bankası’nın düşüncesini yansıtan bir mesaj olarak algılanacak ve öyle değerlendirilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder