15 Nisan 2010 Perşembe

Merkez Bankası dövizde daha hassas



Merkez Bankası, çıkış stratejisi çerçevesinde piyasadaki TL likidite fazlalığını azaltırken dövizde de likidite fazlalığını önlemeye dönük adımlar atacağını açıkladı. Merkez Bankası, döviz likiditesini azaltma adımlarının da tıpkı TL alanında olduğu gibi kontrollü ve aşamalı bir şekilde  atılacağının altını çizdi. Merkez Bankası, döviz likiditesine kriz döneminde sağlanan imkanları, kademeli olarak kriz öncesi seviyelerine geri çekecek.
Ancak Merkez Bankası’nın kullandığı dil, döviz piyasasında yapacağı değişikliklerin, TL alanındaki gidişe göre daha çabuk adımlarla ilerleyeceği mesajını da veriyor.
Merkez Bankası, döviz likiditesi konusunda daha hassas olduğunun altını çizerken “Türk Lirası için nihai kredi mercii olan ve Türk Lirası likidite yönetimi konusunda geniş esnekliklere sahip bulunan Merkez Bankası’nın, diğer para birimleri için nihai kredi mercii olması doğal olarak söz konusu değildir. Bu nedenle, bankacılık sistemi döviz likiditesinin yönetiminde çok daha hassas ve temkinli olmak zorundadır. Merkez Bankası’nın kriz döneminde sağladığı imkanlar, rehavete yol açmamalı, bankacılık sistemi etkin döviz likiditesi yönetimini sürdürmelidir” sözleriyle bankaları da uyardı.
Merkez Bankası’nın döviz alanında kriz önlemlerini geri çekme stratejisi şu adımlardan oluşacak:

*                           ZORUNLU KARŞILIKLAR: Döviz mevduatındaki zorunlu karşılık oranları, “ölçülü ve kademeli” bir şekilde yükseltilecek.  Döviz mevduatlarında zorunlu karşılık oranı,  5 Aralık 2008’de yüzde 11’den yüzde 9’a düşürülerek bankacılık sistemine 2.5 milyar dolarlık döviz likiditesi imkanı sağlanmıştı. Zorunlu karşılık oranlarının eski düzeyine çıkartılması, bankaların elindeki döviz likiditesinde 2.5 milyar dolarlık bir azalmaya yol açacak.
*                           DÖVİZ DEPO İŞLEMLERİ:  Döviz depo piyasasında Merkez Bankası’nın borç verme faizi, küresel faiz oranlarındaki gelişmelere bağlı olarak artırılabilecek. Merkez Bankası’nın bankalara verdiği döviz borçlarının vadesi üç aydan bir haftaya indirilecek. Ayrıca Merkez Bankası, döviz depo piyasasındaki aracılık işlevine son verecek. Ancak Merkez Bankası bankalara, kendi limitleri çerçevesinde borç vermeye devam edecek. Kriz döneminde Merkez Bankası, bankalar arasında oluşabilecek herhangi bir güven sorununun, döviz piyasasında tıkanmaya yol açmasını önlemek için depo piyasasında aracılık işlevini üstlenerek bir garantör rolü oynamıştı. Merkez Bankası şimdi aradan çekilerek bankaları, döviz işlemlerini kendi aralarında yapmaya yönlendiriyor.
*                           DÖVİZ ALIMLARI: Döviz alım ihalelerine devam edilecek.
*                           REESKONT KREDİLERİ: İhracatçılara Eximbank aracılığı ile kullandırılan reeskont kredilerinin limitleri ve koşulları, kullanımın azalması veya ihtiyacın kalkmasına paralel olarak aşamalı bir şekilde gözden geçirilecek. Ancak Merkez Bankası şimdilik koşullarda bir değişiklik beklemiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder