22 Ocak 2019 Salı

IMF raporundaki üstü kapalı ürkütücü Türkiye tesbiti


Uluslararası Para Fonu (IMF) dünya ekonomisinin görünümüne ilişkin raporunu güncelledi. Güncellenen rapor ve tahminler dün Dünya Ekonomik Forumu (WEF) etkinliklerinin bir parçası olarak dün Davos’ta açıklandı.
IMF’nin yeni raporu “Zayıflayan global büyüme” başlığını taşıyor.  IMF yaptığı yeni değerlendirme ile ekim ayında yaptığı tahminleri, daha üzerinden üç ay bile geçmemişken kayda değer ölçüde aşağı çekiyor.  
Ekim raporunda dünya ekonomisinin 2019 ve 2020’de yüzde 3.7 büyüyerek 2018’deki temposunu koruyabileceği tahmini yer alıyordu. Şimdi ise 2019 yılı için dünya ekonomik büyüme tahmini 0.2 puan aşağı çekilerek yüzde 3.5’e düşürülüyor. 2020 dünya ekonomik büyümesi tahmini de 0.1 puan düşürülerek yüzde 3.6’ya indiriliyor.
Dünya Bankası’nın geçen hafta “Kararan Gökyüzü” başlığıyla açıkladığı Dünya Ekonomik Beklentiler raporu da eskiye göre ciddi ölçüde kötümserleşen bir çerçeve ortaya koymuştu.

Dünya ekonomisine ilişkin tahminlerin karamsarlaşmasına yol açan faktörlerin başında ticaret savaşları ile özellikle gelişmekte olan ülkeleri sarsmakta olan yüksek borçlanma düzeyi geliyor. Başta ABD ile Çin arasındaki olmak üzere ticari gerilimler, ekonomik riskleri ve belirsizlikleri artırıyor. Yüksek kamu ve özel sektör borçlarının, sıkılaşan piyasa koşullarında aşırı dalgalanmalara ve finansal şoklara yol açma riski artıyor. Çin ekonomisindeki yavaşlama ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden anlaşmasız çıkışı, mevcut riskleri daha da artırıyor.
Dünya ekonomisine ilişkin sayılan bu riskler, ekonomisi zaten bıçak sırtında olan Türkiye’nin işini son derece zorlaştıracak gelişmeler.
Örneğin IMF Almanya ekonomisine ilişkin 2019 yılı büyüme tahminini ekimde yaptığına göre 0.6 puan birden düşürerek yüzde 1.3’e çekiyor. Euro Bölgesi’nin büyüme tahminini de 0.3 puan aşağı çekerek yüzde 1.6’ya indiriyor.
İç talebi ve yatırımları hızla daralan Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarında ekonomik görünümün böylesine kararması, Türkiye’nin içine sürüklendiği ekonomik darboğazda nefesini daha da sıkacak gelişmeler.
Global piyasalarda yaşanan finansal sıkılaşmanın, borçluluk düzeyi yüksek gelişmekte olan ülke ekonomilerinde yaratacağı aşırı dalgalanmalar ve kur şokları Türkiye için fazlasıyla geçerli tehdit. Başka gelişmekte olan ülkelerde yaşanacak dalgalanmalar da anında Türkiye yansıyacaktır.
Bunlar zaten uzun süredir gündemde olan tartışılan sorunlar.
IMF raporunda daha önce rastlamadığımız bir tesbit var ki 2019’da Türkiye ekonomisinin yaşaması muhtemel krizin ne kadar şiddetli olacağına ilişkin ürkütücü bir mesaj veriyor.
IMF dünya ekonomik büyümesi tahminlerini düşürme gerekçeleri arasında Türkiye ekonomisinde yaşanacak daralmanın önceki tahminlerine göre daha şiddetli olacağı tesbitini sayıyor. Yani IMF, Türkiye ekonomisinde, dünya ekonomik büyümesini aşağı çekecek boyutta bir daralma bekliyor.
Raporda bu daralmanın boyutu hakkında dolaylı olarak ipucu veren rakamlar da var. IMF, Türkiye’nin de içinde yer aldığı “Yükselen ve gelişen Avrupa ekonomileri”nin ekimde yüzde 2 olarak açıkladığı 2019 büyüme tahminini, şimdi 1.3 puan birden düşürerek yüzde 0,7’ye indirmiş.
IMF sınıflamasına göre Yükselen ve gelişen Avrupa ülkeleri grubunda Türkiye  ile birlikte toplam 12 ülke (Türkiye, Polonya, Romanya, Macaristan, Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Bosna ve Hersek, Arnavutluk) yer alıyor.
IMF Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde canlı bir ekonomi bekliyor. Buna rağmen, 12 ülkelik grubun ortalama büyüme hızı tahminini bu kadar düşürmesinin temel nedeni, Türkiye'de beklediği ekonomik daralma. Bu bağlantı, IMF'nin Türkiye'de beklediği ekonomik krizin şiddeti hakkında ürkütücü bir mesaj veriyor.
Herşey 2019’un çok zor geçeceğine işaret ediyor. Özellikle marttaki yerel seçimler “atlatıldıktan” sonrasında sarsıntılı bir süreç bizi bekliyor.

* İLGİLİ VERİLERİ BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ/ imf büyüme tahminleri 2019-01.xls

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder