4 Şubat 2012 Cumartesi

Enflasyon ‘yola devam’ dedi

•    Ocakta aylık enflasyon yüzde 0.56 ile hızını korudu. Yıllık enflasyon ise yüzde 10.61’e yükseldi. Ocak enflasyonunda gıda ve enerji fiyatlarındaki artış önemli rol oynadı. Ev eşyası, kira ve bazı hizmet fiyatlarındaki artışın göreli olarak hızlanması dikkat çekti.

Enflasyon yeni yılın ilk ayında da temposunu koruyarak yükselmeye devam etti. Ocak ayında yıllık enflasyon, bir önceki aya göre 0.17 puan daha artarak yüzde 10.61’e çıktı. Yıllık enflasyon Kasım 2008’den bu yana son 38 ayın en yüksek düzeyinde bulunuyor. Aylık enflasyon ise yüzde 0.56 ile beklentilerin biraz altında gerçekleşti. Merkez Bankası’nın anketine göre ocak ayı enflasyonunun yüzde 0.62 olması bekleniyordu.

ENERJİ VE GIDA KÖRÜKLEDİ

Ocak ayında enflasyonun temposunu sürdürmesinde gıda ile enerji belirleyici oldu. Akaryakıt zamları ve otomobil satış ve servis ücretlerindeki artışın etkisi ile ulaştırma kalemi, hem fiyat artışında hem de enflasyona katkıda başı çekti. Ocakta ulaştırmada fiyatlar ortalama yüzde 2.06 artarken, bu kalemin enflasyona katkısı 0.34 puan oldu. Ocak enflasyonuna en yüksek ikinci katkı gıdadan geldi. Gıda fiyatlarının yüzde 1.13 artmasıyla, gıdanın ocak enflasyonuna katkısı 0.29 puan oldu.
Enerji fiyatlarındaki artış, konut harcamalarını da etkiledi. Yakıt fiyatlarının yanısıra kira artışındaki göreli hızlanmanın etkisi ile konutta aylık enflasyon yüzde 1.32 oldu. Ev eşyalarının yanısıra ağırlıklı olarak kişisel tüketim malları ve hizmetlerinden oluşan çeşitli mal ve hizmetler ile lokanta ve otellerdeki fiyat artışının aralığa göre belirgin şekilde artması dikkat çekti. Lokanta ve otellerde aylık enflasyon yüzde 0.75’e, ev eşyasında yüzde 1.58’e, çeşitli mal ve hizmetlerde ise yüzde 1.79’a çıktı.
Giyim ve ayakkabıda ise mevsimsel etkilerle fiyatlar yüzde 7.88 düştü. Bu düşüş, ocak enflasyonunu 0.54 puan aşağı çekti.

ÜFE’DEKİ DÜŞÜŞ NASIL ETKİLER?

Tüketici fiyatlarındaki artış temposunu korurken, üretici fiyatlarındaki artış hızının yavaşlaması dikkat çekti. Geçen yıl ocak ayında yüzde 2.36 artan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), bu yıl yüzde 0.38 arttı. Baz etkisinin de katkısıyla yıllık ÜFE artış hızı aralık ayına göre 2.19 puan düşerek yüzde 11.13’e indi.
Üretici fiyatlarındaki artışın göreli olarak daha ılımlı hale gelmesinde kur artışının durdurulmasının etkisi olabilir. Bunun enflasyondaki tansiyonu azaltmakla birlikte, TÜFE’ye kısa zamanda yansımasını beklemek zor. Çekirdek enflasyon göstergelerindeki artışın sürmesi de TÜFE’de baz etkisi dışında belirgin bir düşüş eğiliminin kısa zamanda doğmasının zorluğuna işaret ediyor.

YENİ SEPETİN ETKİSİ

Yeni enflasyon sepetinde ağırlığı artan ulaştırma, ev eşyası ile eğlence ve kültür kalemlerinde ocak enflasyonu, diğer kalemlerden yüksek olunca, sepet değişikliği ocak enflasyonunun yüzde 0.51 yerine 0.56 çıkmasına yol açtı.







(http://www.haberturk.com/htyazar/ismet-ozkul)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder