19 Temmuz 2010 Pazartesi

Dışardaki sıkıntıların etkisi artacak

Geçtiğimiz hafta yılın ilk beş ayına ilişkin ekonomik verilerin tamamı açıklanmış oldu. İşsizlik verileri üçer aylık ortalamalar halinde açıklandığı için nisan dönemi verisi, mayıs ayına ilişkin gelişme yönünün olumlu olduğunu gösteriyor. Açıklanan verilerden çıkan temel sonuçlar şöyle özetlenebilir.
SANAYİ ÜRETİMİ: Sanayi üretimi, mayısta beklentilerin oldukça üzerinde bir performans göstererek nisan ayına göre yüzde 3.7’lik bir artış gerçekleştirdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekse göre de aylık artış yüzde 1.9 gibi güçlü bir artış sergiledi. Sanayi üretiminin omurgasını oluşturan imalat sanayiinde de üretim nisana göre yüzde 3.6 arttı. İmalat sanayiinde mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış aylık artış yüzde 1.7’ye ulaştı. Sanayi üretimindeki artışta iç talepte süren canlılık ile ithalattaki hafif gerileme de etkili oldu.
SANAYİDE CİRO VE SİPARİŞLER: Sanayide mart ayında gösterdiği sıçramadan sonra nisanda düşüş gösteren ciro ve siparişler, mayısta yeniden yükseldi. Mayısta sanayide cirolar nisana göre yüzde 4.54 oranında arttı. Yurtiçi cirolar yüzde 4.27 oranında artarken, yurtdışı cirolardaki artışın yüzde 5.14 ile yurtiçini geçmesi dikkat çekti.
İmalat sanayiinde de mayıs ciroları, nisanın yüzde 4.65 üzerine çıktı. İmalat sanayiinde yurtiçi cirolar, nisana göre yüzde 4.54 artarken, yurtdışı cirolar yüzde 4.90 arttı. İmalat sanayiinde siparişler de nisana göre yüzde 5.43 arttı. Mayısta yurtdışı ciro artışı, yurtiçi ciro artışının üzerine çıkarken, siparişlerde bunun tersi oldu. Yurtiçi siparişlerdeki yüzde 7.46 artışa karşın, yurtdışı siparişler sadece yüzde 2.25 arttı. Başta Avrupa olmak üzere birçok pazarda görülen duraklamanın sanayide yurtdışı siparişleri etkilemeye başladığı görülüyor.
DIŞ TİCARET: Mayıs ayında nisana göre ithalat hafif tempolu gerilemesini sürdürdü ve yüzde 1.36 azaldı. İhracat ise yüzde 4.43 artarak nisandaki yüzde 5.18’lik düşüşü büyük ölçüde telafi etmiş gözüktü. Ancak bu görüntüde yurtdışına gönderilen altınların belirleyici bir katkısı oldu. Mayıs ayında yurtdışına 849 milyon dolarlık altın ihracatı gerçekleşti. Altın hariç tutulduğunda gerçek ihracatın nisanda yüzde 3.3, mayısta da yüzde 3.6 düştüğü ortaya çıkıyor. AB dışındaki Avrupa ülkelerine ihracatın mayısta yüzde 68.2’lik bir sıçrama yapmasının nedeni de, İsviçre’ye gönderilen altınlar oldu. Altın hariç tutulursa, ihracat mayısta da düştü.
CARİ AÇIK:  Nisanda 4.36 milyar dolar ile Mayıs 2008’den bu yana görülen en yüksek düzeyine çıkan cari açık mayısta yüzde 31.3 daralarak 3 milyar dolar düzeyine indi. Buna rağmen yıllık toplam cari açık miktarı, nisana göre yüzde 5.5 artarak 26.2 milyar dolara çıktı. Aylık cari açık miktarının azalmasında ithalattaki sınırlı düşüş ile mevsimsel olarak artan turizm gelirleri ve altın ihracatı etkili oldu. Bu arada hem doğrudan yatırım, hem de portföy yatırımı girişinde keskin bir düşüş yaşandı. 1.42 milyar dolara inen aylık sermaye girişi, cari açığın yarısını bile finanse edemedi.
Mayıs ayına ilişkin veriler, ekonomideki canlılığı iç talebin sürüklediğini ve dış talebin belirgin şekilde teklemeye başladığını teyid ediyor. Önümüzdeki aylarda üretim ve istihdamdaki gidişatı, büyük ölçüde dış pazarlardaki gelişmeler tayin edecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder