16 Haziran 2009 Salı

Merkez faizi beklenenden fazla indirdi, daha da düşecek dedi

Merkez Bankası, gecelik faizi 0.50 puan indirirken faiz indirimlerinin süreceği mesajını da verdi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik borç alma faizini yüzde 9.25’ten yüzde 8.75’e, borç verme faizini de yüzde 11.75’ten yüzde 11.25’e düşürdü. Gecelik ve haftalık repo işlemleriyle yapılan fonlamanın faizi de yüzde 10.75’ten yüzde 10.25’e indirildi.
Para Politikası Kurulu’nun bu kararı, piyasalar için iki açıdan sürpriz oldu. Piyasalarda Merkez Bankası’nın dünkü toplantısında faiz indiriminin dozajını hafifleterek 0.25 puanda tutacağı beklentisi hakimdi. Ayrıca piyasalar, bu indirimin Merkez Bankası’nın muhtimilin son faiz indirimi olacağını ve artık indirimlere ara vereceğini tahmin ediyordu. Merkez Bankası hem faiz indirimini piyasa beklentisinin üstünde tuttu, hem de faiz indirimlerine devam edeceğinin mesajını net bir şekilde verdi.

ÜÇ AYLIK REPO BAŞLIYOR

Merkez Bankası, faiz indiriminin yanı sıra piyasaları temel fonlama aracı olan haftalık repo işlemlerinin yanı sıra üç aya kadar vadeli repo işlemlerine de başlama kararı aldı. Merkez Bankası, yasası gereği para piyasalarında üç aydan daha uzun süreli işlem yapamıyor. Para Politikası Kurulu, böylece Merkez Bankası’nın piyasaları teknik olarak mümkün olan en uzun vadelerle fonlaması için düğmeye basmış oldu. Merkez Bankası, fonlama vadesinin uzatmanın, bankaların likidite yönetimi ve fon aktarım mekanizmalarının daha sağlıklı çalışmasına hizmet edeceğini düşünüyor.

ANALİZLER DAHA İYİMSER

Merkez Bankası geçen ay yaptığı değerlendirmede “özel tüketim talebinde kısmi bir canlanma yaşanabileceği” ihtimalinden sözederken, bu kez bu ifadeyi güçlendirdi. PPK, değerlendirmesinde son verilerin ekonomik faaliyetlerde “kısmi toparlanma işaretleri” verdiğini daha net olarak ifade etti. Merkez Bankası ekonomideki toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağını da belirtti.
Geçen ayki raporunda küresel ekonomiye ilişkin olarak “belirgin bir iyileşme gözlenmediğini” tesbit eden Merkez Bankası, bu ay küresel ekonomideki olumsuzlukların giderilmesinin “uzun zaman alacağını” vurguladı.
Merkez Bankası geçen ay iç ve dış talep koşulları ile işsizliğin etkisiyle enflasyon üzerinde “aşağı yönlü baskıların süreceği” net ifadesini kullanarak enflasyonda aşağı yönlü eğilimin süreceği mesajını vermişti. Bu ay ise “enflasyonun düşük seyrini koruyacağı öngörülmektedir” ifadesi ile enflasyonda yatay bir seyire geçileceği mesajını verdi. Merkez Bankası, haziranda baz etkisi ve vergi indirimlerinin etkisinin kalkması ile yıllık enflasyonda bir artış olsa da bunun kalıcı olmayacağını belirtti.
Merkez Bankası, ekonomik gidişe ilişkin değerlendirmesi geçen aydan daha iyimser olmasına ve enflasyonda da düşüşün en azından çok yavaşlayacağı mesajını vermesine rağmen, yine de faiz indirimlerinin süreceği mesajını net bir şekilde verdi. Merkez Bankası geçen ay olduğu gibi bundan sonraki faiz indiriminin “ölçülü” olabileceği ve para politikalarında aşağı yönlü esnekliğin uzunca bir süre korunabileceği tesbitini tekrarladı. Merkez Bankası, ancak ekonomideki toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi halinde faiz indirimlerini yavaşlatacağını veya ara verebileceğini açık bir şekilde ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder