4 Eylül 2010 Cumartesi

İşçi Memet, enflasyonda liderlik kürsüsünü geri aldı


·                     Gıda fiyatlarındaki hızlı artış, İşçi Memet’in enfllasyon liderliğini bir ay içinde Memur Mehmet’ten geri almasına neden oldu. İşçi Memet’in aylık enflasyonu yüzde 0.87 ile genel enflasyonun iki katını aştı.


Yükselen gıda fiyatları, asgari ücretle geçinen İşçi Memet’i yine enflasyon şampiyonu yaptı. Böylece geçen ay enflasyonda liderlik kürsüsünü İşçi Memet’ten alan Memur Mehmet, bir ay sonra yerini yine İşçi Memet’e teslim etti.
Ağustosta genel enflasyon yüzde 0.40 olurken İşçi Memet’in enfasyonu yüzde 0.87 ile bunun iki katını bile aştı. Orta gelir grubunu temsil eden Memur Mehmet’in aylık enflasyonu da yüzde 0.53 ile genel enflasyonun üzerine çıktı. Buna karşın en üst yüzde 10’luk gelir dilimini temsil eden Patron Mehmet’in ağustos enflasyonu, yüzde 0.15 ile genel enflasyonun neredeyse üçte biri düzeyinde kaldı. Gelir grupları arasındaki ağustos enflasyon farkının bu kadar yüksek olmasına, enflasyondaki artışın esas olarak gıda fiyatlarındaki yüzde 2.95’lik artıştan kaynaklanması yol açtı.
İşçi Memet’in yıllık enflasyonu 1.31 puan artarak yüzde 9.0.7’ye çıktı. Memur Mehmet’in yıllık enflasyonu ise 0.77 puan artarak yüzde 8.61’e çıktı. Patron Mehmet’in yıllık enflasyonu sadece 0.07 puan artarak yüzde 7.74’e çıktı.
Bu durum, temmuzda yıllık enflasyonda oldukça kapanan makasın da, ağustosta yeniden açılmasına neden oldu. Patron Mehmet’in enflasyon liginde son sıradaki yeri ağustosta daha da güçlendi. İşçi Memet ile Petron Mehmet arasındaki enflasyon farkı 1.34 puana, Memur Mehmet ile Patron Mehmet arasındaki fark ise 0.88 puana yükseldi.

İŞÇİ MEMET: Gıdada yükselen ateş en fazla onu yaktı

Gıdadaki yüzde 2.85’lik fiyat artışı, İşçi Memet’in enflasyonuna 1.09 puan katkı yaptı. Giyim ve ayakkabının İşçi Memet’in enflasyonunu 0.21 puan aşağı çekmesi sayesinde, ağustos enflasyonu, yüzde 0.87’ye gerileyebildi. İşçi Memet, gıdadaki artıştan en fazla, giyimdeki düşüşten ise en az pay aldı. Konut 0.04 puan ile İşçi Memet’in ağustos enflasyonuna en fazla katkı yapan ikinci kalem oldu.

MEMUR MEHMET: Gıda ve konuttaki artış enflasyonunu yükselti

Memur Mehmet, gıdadaki artıştan İşçi Memet’e göre kısmen daha az etkilendi. Gıdadaki fiyat artışları, Memur Mehmet’in ağustos enflasyonuna 0.78 puan ile en fazla katkı yapan kalem oldu. Bunu 0.05 puanlık katkı ile kira ve konut harcamaları izledi. Giyim ve ayakkabıdaki indirimler, Memur Mehmet’in aylık enflasyonunu, 0.25 puan aşağı çekti. Haberleşmedeki düşüşten Memur Mehmet, 0.04 puanlık bir fayda sağladı.

PATRON MEHMET: Giyimdeki indirimler en fazla ona yaradı

Ağustosta gıdadaki artıştan en az zararı gören, giyimdeki düşüşten ise fazla yararlanan kesim, Patron Mehmet’in temsil ettiği en üst gelir grubu oldu. Gıdadaki artış, Patron Mehmet’in aylık enflasyonuna 0.46 puan ile İşçi Memet’e olan etkisinin yarısından bile az katkı yaptı. Buna karşın giyim ve ayakkabıdaki indirimler, Patrom Mehmet’in ağustos enflasyonunu 0.28 puan aşağı çekti. Haberleşme de Patron Mehmet’in enflasyonunu 0.04 pan aşağı çekti.


3 Mehmet'in enflasyon karnesi

Ağustos enflasyonu
8 aylık enflasyon
Yıllık enflasyon
İşçi Memet
0.87%
3.84%
9.07%
Memur Mehmet
0.53%
3.77%
8.61%
Patron Mehmet
0.15%
3.37%
7.74%
TÜİK
0.40%
3.50%
8.33%


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder