4 Ekim 2010 Pazartesi

İşçi Memet’in eylül enflasyonu, Patron Mehmet’in 2 katını aştı

 
·                    Gıdadaki enflasyonun en büyük faturası dar gelirlilere çıktı. İşçi Memet’in eylül enflasyonu, Patron Mehmet’in iki katını aştı. Aralarındaki yıllık enflasyon farkı da 2.5 puan ile 21 ayın en yüksek düzeyine çıktı.
·                     

Et ve sebzedeki üretim sıkıntısı ile ramazan birleşince gıda fiyatlarının hızla yükselmesi, en fazla dar gelirlileri vurdu. Neredeyse sadece gıdadan kaynaklanan bir enflasyon yaşanması düşük gelir grubu ile yüksek gelir grubu arasındaki enflasyon makasının, yoksullar aleyhine iyice açılmasına neden oldu. Eylül ayında asgari ücretle geçinenleri temsil eden İşçi Memet’in enflasyonu, en yüksek yüzde 5’lik gelir grubunu temsil eden Patron Mehmet’in enflasyonunun iki katını bile aştı. Eylülde Patron Mehmet’in aylık enflasyonu yüzde 0.82’de kalırken, İşçi Memet’in enflasyonu yüzde 1.72’yi buldu. Orta gelir grubunu temsil eden Memur Mehmet’in eylül enflasyonu da yüzde 1.26 ile Patron Mehmet’in oldukça üzerine çıktı ve genel enflasyon düzeyinde gerçekleşti.

YILLIK ENFLASYONDA MAKAS İYİCE AÇILDI

Enflasyonun gıda fiyatlarına bağlı olarak artması, yıllık enflasyonda gelir grupları arasında kapanan makasın son iki ayda yeniden hızla açılmasına neden oldu. İşçi Memet ile Patron Mehmet arasındaki enflasyon farkı mayıs ayında neredeyse kapanma noktasına gelmişti. Eylülde ise bu fark 2.5 puan ile Aralık 2008’den bu yana görülen en yüksek düzeye çıktı.
Eylülde İşçi Memet’in yıllık enflasyonu 1.49 puanlık bir sıçrama ile yüzde 10.56’ya çıktı. Buna karşın Patron Mehmet’in yıllık enflasyonu sadece 0.33 puan artarak yüzde 8.07 oldu. Memur Mehmet’in yıllık enflasyonu ise 0.93 puanlık bir artışla yüzde 9.54’e yükseldi.
İŞÇİ MEMET: Sebze fiyatlarındaki artış, boğazını sıktı

Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yüzde 4.72’lik fiyat artışı, İşçi Memet’in aylık enfasyonuna 1.74 puanlık bir katkı yaptı. Böylece gıdanın İşçi Memet’in enflasyonuna katkısı, yüzde 1.72 olan aylık enflasyonunun 0.02 puan üzerine çıktı. Konut İşçi Memet’in eylül enflasyonunu 0.01 puan yukarı çekerken, giyim ve ayakkabı aynı oranda aşağı çekti.

PATRON MEHMET: Gıdadaki yangını en az o hissetti

Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışından en az etkilenenler üst gelir grupları oldu. Gıda enflasyonunun Patron Mehmet’in enflasyonuna katkısı 0.74 puanda kaldı. Gıdanın asgari ücretli İşçi Memet’in enflasyonuna katkısı Patron Mehmet’ten 1 puan daha fazla oldu. Buna karşın giyim ve ayakkabı ile haberleşmedeki fiyat düşüşünden en fazla yararlanan Patron Mehmet oldu.

MEMUR MEHMET: Gıda ve konuttaki artıştan etkilendi

Memur Mehmet’in yüzde 1.26 olan aylık enflasyonunun 1.25 puanı gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yüzde 4.72’lik enflasyondan geldi. Memur Mehmet’in eylül enflasyonuna en fazla katkı yapan ikinci kalem 0.1 puan ile kira ve konut harcamaları oldu. Memur Mehmet’in aylık enflasyonunu, giyim ve ayakkabıdaki düşüş 0.11 puan, haerleşmedeki düşüş ise 0.07 puan aşağı çekti.



3 Mehmet'in enflasyon karnesi

Eylül enflasyonu
9 aylık enflasyon
Yıllık enflasyon
İşçi Memet
1.72%
5.63%
10.56%
Memur Mehmet
1.26%
5.08%
9.54%
Patron Mehmet
0.82%
4.22%
8.07%
TÜİK
1.23%
4.77%
9.24%


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder