23 Nisan 2012 Pazartesi

Türkiye, sert inişte dünya üçüncülüğüne aday


Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Washington’da yapılan ilkbahar toplantıları için hazırladığı raporlarda yer alan Türkiye’ye ilişkin değerlendirme ve tahminlerde kayda değer bir değişiklik yok. Türkiye tahminlerinde temelde bir değişiklik olmamakla birlikte IMF’nin Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nda, Türkiye’nin yerini dünyanın 184 ülkesi ile karşılaştırmalı olarak görmek mümkün.
* Türkiye 2011’de dünyanın en hızlı büyüyen 15. ülkesi oldu. Hızlı büyüyen ülkeler arasında Çin ve Arjantin dışında önemli ülke yok sayılabilir. Diğerleri Eritre, Gana, Irak, Moğolistan, Katar, Türkmenistan, Ruanda, Zimbabve gibi ülkeler.
* IMF’ye göre Türkiye 2012’de, Katar ve Türkmenistan’dan sonra dünyanın ekonomisi en hızlı yavaşlayan üçüncü ülkesi olacak. IMF’ye göre Türkiye’nin büyüme hızı, 2012’de 6.2 puan düşerek yüzde 8.5’ten yüzde 2.3’e inecek. Katar'ın büyüme hızı 12.8 puan, Türkmenistan’ın büyüme hızı ise 7.7 puan düşecek. Buna rağmen 2012’de Türkmenistan’ın büyüme hızı yüzde 7, Katar’ınki yüzde 6 ile Türkiye’nin 2-3 katı olacak.

* Türkiye cari açık miktarında ABD’den sonra ikinci. ABD’nin cari açığı Türkiye’nin 6 katı ama ekonomisi de Türkiye’nin 19 katı büyüklüğe sahip. Yani cari açığı kendi bastığı parayla finanse etme imtiyazına sahip ABD’nin bile cari açığı milli gelirine oranla Türkiye’den çok düşük.
* Milli gelirine oranla cari açığı Türkiye’den daha kötü 48 ülke daha var. Ancak bu ülkelerin tamamı, dünyanın en küçük, en geri ülkeleriyle Avrupa’da kurulan yeni devletlerden oluşuyor. Türkiye’nin bulunduğu ligde Arnavutluk, Ermenistan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Kosova, Moldova, Karadağ, Çad, Fiji, Cibuti, Gana, Mozambik, Ruanda, Svaziland, Uganda ve Zimbabve gibi ülkeler yer alıyor.
* Enflasyonu Türkiye’den yüksek 29 ülke var. Enflasyon alanında da Türkiye Angola, Bengladeş, Mısır, Libya, Kenya, Moğolistan, Pakistan, Sudan, Uganda gibi ülkelerle aynı ligde yer alıyor.
* IMF’ye göre Türkiye ekonomisi en hızlı yavaşlayan ülke adaylarından birisi olmasına rağmen yine dünyanın enflasyonu en yüksek ülkelerinden birisi olarak kalacak. 2012’de Türkiye’nin enflasyonu yüzde 8.56 ile dünyada 184 ülke içinde 29. sırada yer alacak.
IMF’nin tüm dünyayı kapsayan verilerine göre büyüme, vari açık ve enflasyon alanında Türkiye’nin bulunduğu yer ve lig arkadaşları böyle gözüküyor.
Bunun dışında IMF, borç krizine bağlı olarak Avrupa bankalarının kredileri kısmalarının Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğinin altını bir kez daha çiziyor. Rezervleri göreli olarak düşük olmasına karşın yüksek cari açığını kısa vadeli yabancı banka kaynaklarıyla finanse ettiği için Türkiye’nin durumunu riskli buluyor. IMF, global fon akımlarındaki değişmeden en olumsuz etkilenecek ülkelerin, Macaristan ve Polonya ile birlikte Türkiye olacağını hesaplıyor.
IMF Türkiye raporunda yer alan hem para hem de maliye politikalarının daha da sıkılaştırılması gerektiği görüşünde ısrar ediyor. IMF Türkiye’yi Arjantin, Hindistan, Endonezya ve Rusya ile birlikte para politikasını sıkılıştırması gereken ülkeler arasında görüyor. Maliye politikasında ise mevcut sıkılaştırmanın daha da artırması gereken G-20 ülkeleri arasında Arjantin, Hindistan ve Rusya ile birlikte Türkiye sayılıyor.

http://www.haberturk.com/htyazar/ismet-ozkul 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder