14 Temmuz 2012 Cumartesi

100 milyonluk Türkiye rüyasıyla nereye kadar?


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Dünya Nüfus Günü nedeniyle Türkiye ve dünyadaki nüfus eğilimleri hakkında küçük bir rapor yayınladı. TÜİK’in tahminlerine göre Türkiye’nin nüfusu 2050 yılında bile 100 milyona ulaşamayacak. TÜİK tahminlerine göre Türkiye’nin nüfus artış hızı giderek yavaşlayacak ve nüfusu 2050 yılında 94.6 milyon kişiye ulaşacak.
“100 milyonluk Türkiye” sloganı politikacıların, toplumun ulusal grurunu okşamak için oldukça sık kullandıkları kalıp ifadelerden birisi. Uluslararası alanda büyüklük ve güç ifadesi olarak kullanılan bu sloganın dayandığı mantık, “Nüfusumuz fazla olursa, kimse bize kafa tutamaz” şeklinde özetlenebilir. Bu çağda artık nüfus büyüklüğünün, dünya ölçüsünde etkin bir ülke olmaya yetmeyeceği açık. Nüfusun fazla olması, ekonomik ve sosyal olarak gelişmiş ve sağlam bir ülke olmaya yetmiyor.



Kaldı ki Birleşmiş Milletler’in yaptığı dünya nüfus tahminlerine göre Türkiye’nin bu hayale ulaşması imkansız gibi gözüküyor. Birleşmiş Milletler, dünya için farklı senaryolarla nüfus tahminleri yapmış. TÜİK, açıklamasında dünya nüfusu ve en kalabalık ülkelerin nüfusları konusunda bu rakamları kullanıyor.
Birleşmiş Milletler 4 ayrı senaryoya göre tüm dünya için farklı nüfus tahmileri yayınlamış. Bunlar, sabit nüfus artış hızı senaryosu, düşük nüfus artışı senaryosu, yüksek nüfus artışı senaryosu ve ortalama nüfus artış hızı seraryosu.TÜİK, dünya ülkeleri için Birleşmiş Milletler’in ortalama nüfus artış hızı senaryosuna göre ürettiği tahminleri kullanmış. TÜİK, Türkiye için ise nedense Birleşmiş Milletler’in tahminini değil, kendi yaptığı tahminleri kullanmış. TÜİK’in nüfus tahmini ile Birleşmiş Milletler’in tahminleri arasında hatırı sayılır bir fark var. TÜİK’in 2050 yılı Türkiye nüfusu tahmini Birleşmiş Milletler’in ortalama tahmininden 3 milyon daha yüksek.
Birleşmiş Milletler’in ortalama nüfus artış hızı senaryosuna göre Türkiye’nin nüfusu, 2050 yılında 94.6 milyon değil 91.6 milyon kişi olacak. Birleşmiş Milletler’in sabit nüfus artış hızı senaryosuna göre Türkiye’nin nüfusu 2050 yılında 101.97 milyon kişi, yüksek nüfus artış hızı senaryosuna göre ise 105.16 milyon kişi olacak. Düşük nüfus artışı senaryosunun öngörüsü ise 79.26 milyon kişi.
Türkiye’de nüfus artış hızı giderek yavaşlıyor ve bu eğilimin süreceğini TÜİK de kabul ediyor. Bu nedenle Birleşmiş Milletler’in orta nüfus artış hızına göre yaptığı tahminleri esas almak daha gerçekçi olur. Bu senaryoya göre Türkiye’nin nüfusu 2051 yılında 91 milyon 622 bin kişiye ulaştıktan sonra önce yerinde saymaya, ardından da yavaş yavaş gerilemeye başlayacak. Birleşmiş Milletler’e göre nüfusumuz 2064 yılında tekrar 90 milyonun altına inecek. Düşük nüfus artışı senaryosuna göre ise nüfusumuz 2036 yılında en fazla 82.11 milyonu gördükten sonra gerilemeye başlayacak.
Görüldüğü gibi 100 milyonluk nüfus hayalinin gerçekleşmesi çok zor. Sırtını nüfus artışına dayayan politikalara da güvenmek yanlış olur. Türkiye’nin güçlü olması, evrensel nitelikte eğitim ve bilim alanında ilerlemesi ve başta kadınlar olmak üzere istihdam oranını artırmasına bağlı. Ve tabii ki en başta, toplumsal tarafta özgürlük alanının genişlemesi ve barışın sağlanması gerekiyor. Bunlar olmadan nüfus artışına dayalı politikalar, sadece Türkiye’nin dünyanın askeri ve ucuz emek cenneti olmasına hizmet eder.

www.haberturk.com/htyazar/ismet-ozkul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder