17 Temmuz 2012 Salı

İşsizlik kadın makyajıyla “güzelleşti”


·                           Sanayi ve hizmetlerdeki duraklamaya karşın tarım ile inşaatta istihdamın geçen yıldan da hızlı artması, nisanda işsizlik oranının yüzde 9’a inmesini sağladı. İşsizlikteki düşüşte ev kadınlarının ücretsiz aile işçisi olarak tarımda çalışmaya başlamaları belirleyici oldu.
·                            

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart, nisan ve mayıs aylarının ortalamasını yansıtan nisan döneminde işsizlik oranının hem marta hem de geçen yıla göre 0.9 puan gerileyerek yüzde 9’a indiğini açıkladı. İşsiz sayısı geçen yıla göre 220 bin, marta göre 190 bin kişi azalarak 2 milyon 425 bin oldu. Yatay bir seyir izleyen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise marta göre 0.04 puan gibi küçük bir gerilemeyle yüzde 9.03 oldu.

Tarım dışı işsizlik oranı, marta göre 1 puan, geçen yıla göre 1.4 puan gerileyerek yüzde 11.1’e düştü. 15-24 yaş gençler arasındaki işsizlik oranı ise marta göre 0.7 puan, geçen yıla göre 1.2 puan düşerek yüzde 16.7’ye indi. Çalışabilir durumda olmalarına karşın iş aramadıkları için işsiz sayılmayan gizli işsizler de hesaba katıldığında işsizlik oranı, yüzde 15.1’e çıkıyor. Gerçek işsizlik oranı da geçen yıla göre 1.21 puan, marta göe 0.6 puan geriledi.

İSTİHDAMI EV KADINLARI ARTIRMIŞ

TÜİK’in açıkladığı nisan dönemi işgücü verilerinde, tarımda ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaya başlayan ev kadınları önemli bir rol oynadı.  Nisan döneminde marta göre toplam işgücü 624 bin artarken bu artışın 371 bin ile yüzde 60’ını kadınlar oluşturdu. Marta göre istihdamda meydana gelen 813 bin kişilik artışın da 418 bin ile yüzde 51.4’ünü kadınlar oluşturdu.
İstihdamdaki aylık artışın tarımda yüzde 73.4’ü, sanayide yüzde 67.6’sı, hizmetlerde ise yüzde 63.5’ü kadınlardan oluştu. Kadınlar toplam istihdamda sadece yüzde 29.5 paya sahip olmalarına karşın, nisandaki istihdam artışının yarıdan fazlasını gerçekleştirdi. İmalat sanayiinde meydana gelen 48 bin kişilik istihdam artışının 47 bin ile neredeyse tamamının kadınlardan oluşması da, ayın dikkat çekici gelişmelerinden birisi oldu
Kadın istihdamındaki 418 bin kişilik artışın da 265 bini, tarımda ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaya başlayan kadınlardan kaynaklandı. Kadın istahdamındaki aylık artışın yüzde 63’ünü tarımdaki ücretsiz aile işçileri oluşturdu. Nisan döneminde istihdam edilen kadınların sadece yüzde 31’i ücretli ve yevmiyeli bir işte çalışıyor.
Kadın istihdamı verilerinde bu nisanda meydana gelen aylık artışın geçen yılın aynı dönemindeki artışa göre çok yüksek olması da dikkat çekti. Ücretsiz aile işçisi olarak tarımda çalışmaya başlayan kadın sayısı geçen yıl nisanda 174 bin kişi artmıştı. Bu yılki artış, geçen yıldan yüzde 52 daha fazla olmuş. Kadın istihdamındaki aylık artış da geçen yıl 307 bin iken bu yıl 418 bin ile yüzde 36 daha yüksek oldu.
Bu gelişmeleri kadın çalışanlarda kayıtdışı oranındaki artış tamamladı. Nisanda kayıtdışı istihdam oranı, erkeklerde 0.84 puan artarak yüzde 32.54’e çıkarken, kadınlarda 1.74 puan artarak yüzde 53.66’ya çıktı.

İNŞAAT DA ŞAŞIRTTI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Konutta durgunluk var” derken, inşaattaki aylık istihdam artışının geçen yıldan bile fazla olması dikkat çekti. Geçen yıl nisan döneminde inşaat istihdamı marta göre 171 bin kişi artmıştı. Bu yıl aynı dönemde inşaat istihdamındaki artış, 231 bin kişiyi bularak geçen yılki artışın yüzde 35 üstüne çıktı. TÜİK verilerine göre sanayi ve hizmetlerde istihdam artışı duraklarken, inşaat farklı bir eğilim gösterdi.


http://www.haberturk.com/htyazar/ismet-ozkul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder